Gebruik van zonne-energie in BO1
Na afloop van de ALV van 2011 vroeg het bestuur aan Heije Vrielink of ze het initiatief wilde nemen voor een onderzoek naar de mogelijkheden voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van ons complex. Miranda Rümke, Jan Tuender en Willem van Leeuwen besloten mee te doen en richtten met z'n vieren de commissie "Zonnetje in huis" op.
De uitgangspunten van de commissie waren:
- iedere bewoner moet profiteren van de opgewekte energie,
- we moeten optimaal gebruikmaken van de mogelijkheden,
- het energiegebruik van gemeenschappelijke ruimtes moest volledig gedekt worden (ca 6000kWh/j),
- het energiegebruik van Kalimantan moest volledig gedekt worden (ca 650kWh/j),
- efficiency en effectiviteit zijn belangrijk, dus voldoende zon en niet te ver van de gemeenschappelijke energie-meter.
Met Keimpe Bloem van
Zon & Co, die ervaring had met zonnepanelen voor de VvE Blok7 op IJburg, waar hij zelf lid van was, hebben we na een rondleiding op hun dak in februari 2012 een inventarisatie gemaakt van ons eigen dak om te bepalen welke locaties geschikt waren voor het plaatsen van zonnepanelen.
Dit heeft in april 2013 geresulteerd in het volgende:
- Het plaatsen van 26 zonnepanelen op de drie op het zuiden gerichte, schuine dakopbouwen aan de Stuurmankade (A op de tekening). Deze leveren ca. 6500 kWh, iets meer dan het verwachte energieverbruik van de gemeenschappelijke ruimtes.
- Het plaatsen van 2 zonnepanelen op het platte dak boven Kalimantan (B op de tekening). Deze panelen leveren ca. 250 kWh en dekken naar verwachting de energiebehoefte van Kalimantan.
Op deze plattegrond van het dak zijn de gerealiseerde zonnepanelen met A en B aangegeven. De getallen erachter staan voor het aantal panelen op die plek.
Er was door de commissie ook een voorstel voorbereid om plekken te reserveren voor eventuele in de toekomst te plaatsen zonnepanelen. Deze zijn met de letter C aangeduid. Daarvoor moet wel eerst duidelijkheid zijn over de mogelijkheid het surplus aan opgewekte energie via virtueel salderen ten goede te laten komen aan individuele VVE-leden die willen participeren in de aanschaf. Dat is nu nog niet mogelijk maar de ontwikkelingen gaan snel.
De consequentie van dit voorstel zou zijn dat voor de betreffende delen gedurende drie jaar geen vergunning wordt afgegeven voor gebruik ervan door individuele bewoners (bijv dakterras of panelen voor privé-gebruik). Bestaande situaties (gedoogterrassen en al aangebrachte zonnepanelen) worden gerespecteerd.
Wanneer ook de overige geschikte plekken op het dak (zowel schuine als vrijliggende platte daken) gebruikt gaan worden, kunnen nog eens 42 panelen (8800 kWh) geplaatst worden.
Over dit voorstel is nooit officieel in de ALV gestemd, zodat het voorlopig in de ijskast ligt.